Bøger og videoer
Thursday, 25 January 2007 07:47

Bøger og videoer er inddelt som følgende:

  1. Bøger af og om Mandela på dansk
  2. Bøger om Mandela og Sydafrika for børn
  3. Bøger om den sydafrikanske historie på dansk
  4. Bøger om fred og forsoning på dansk
  5. Bøger af og om Mandela på engelsk
  6. Bøger om fred og forsoning på engelsk
  7. Videoer om Sydafrika og Mandela

Bøgerne står nævnt med de nyeste øverst. Dem med * er en del af Mandela centrets bibliotek på Krogerup Højskole.

1. Bøger af og om Mandela på dansk for voksne

Mandelas lære - tanker om livet, modet og kærligheden (2010)*
Bog af Richard Stengel (Rosinantes forlag) om Nelson Mandela. Gennem bogens 15 lektioner møder vi lederen og mennesket Mandela, der kan fortælle om viljen til forandring, og om hvordan man når sit mål, uanset hvor umuligt det må synes.

Eftertanker (2010)*
Bog af Nelson Mandela (Lindhardt og Ringhof Forlag). Forord af Barack Obama.
Mandelas breve, en fortsættelse af "Vejen til Frihed", notater og dagbogsnotater.

Mandelas sejr - kampen, der skabte en nation (2009)*
Bog af John Carlin (Kristeligt Dagblads Forlag).
Kan en mands skæbne forandre en nation? I maj 1994, blev Nelson Mandela efter 27 års fængsel Sydafrikas præsident – og besvarede spørgsmålet. Men på dette kritiske tidspunkt i landets historie var alt stadig dybt kaotisk, og Sydafrika stod på randen af en borgerkrig. Vejen til fred gik over en legendarisk rugbykamp!
I Mandelas sejr fortæller journalisten John Carlin den utrolige historie om dén kamp, der skabte det nye Sydafrika. Mandelas livslange kamp er udgangspunktet – men alle tråde samles den sommerdag i 1995, da Mandela trækker rugby-landsholdets forhadte grønne trøje over hovedet og forener sorte og hvide.

Mandela - Det Autoriserede Portræt (2006)*
Stor biografi om Nelson Mandela af Mike Nicol (Rosinante Forlag). Forord af Kofi Annan og indledning af Ærkebiskop Desmond Tutu.
Gennem fotos og interviews med personer, der har kendt Nelson Mandela (f. 1918), fortælles om hans barndom, over studieårene og det politiske undergrundsarbejde til de 27 år i fængsel på Robben Island, frem til løsladelsen og indsættelsen som præsident i Sydafrika.

Jeg blev født fri, 466/64 Nelson Mandela (2000)*
Biografi af Maria Rytter (Aschehougs Forlag)
Stor, rigt illustreret biografi om Nelson Mandela. Hovedvægten ligger på fængselsårene og den betydning, de har fået for den forsoningspolitik, der muliggjorde Sydafrikas overgang fra apartheid til flertalsstyre.

Nelson Mandela (lang vej til friheden) (1999)
Biografi af Maria Rytter
Biografi over den sydafrikanske præsident Nelson Mandela (f. 1918). Om hans liv fra barn til advokat, deltagelse i frihedskampen, fængselsophold på en ø og i et fængsel samt hans løsladelse og senere.

Vejen til frihed (1998)*
Biografi af Nelson Mandela (Rosinante paperbacks)
Den sydafrikanske præsident Nelson Mandelas (f. 1918) skildring af sit liv frem til indsættelsen som landets første sorte præsident i 1994, herunder om det lange fængselsophold, og om de mange års kamp.

Nelson Mandela - større end håbet (1990)
Biografi af Fatima Meer
Om Nelson Mandelas (f. 1918) barndom i det afrikanske stammesamfund, ægteskaber og familieliv, hans engagement i ANC's ledelse i kampen mod apartheid samt om hans mange år i fængsel bl.a. fortalt gennem hans breve.

Ingen tårer - vor fremtid er lys (1989)
Biografi af Tore Linné Eriksen
Om den sydafrikanske befrielsesorganisation African National Congress, ANC, og om den rolle Nelson Mandela (f. 1918) og hans hustru Winnie Mandela (f. 1936) har spillet i organisationens kamp mod apartheid.

Kampen er mit liv (1986)
af Nelson Mandela
ANC-organisationens leder, den fængslede Nelson Mandelas (f.1918) politiske skrifter fra perioden 1950-1985 samt 2 medfangers beretning om fængselsopholdene og deres beskrivelse af Nelson Mandelas person.

Nelson Mandela (1986)
Biografi af Mary Benson
Gennem interviews, taler og avisartikler gives en kronologisk skildring af ANC-organisationens leders (f. 1918) tidlige engagement i kampen for at forbedre den sorte befolknings kår, retssagen mod ham.

Et stykke af min sjæl gik med ham (1985)*
Biografi af Winnie Mandela
Om den sydafrikanske kvindes liv og politiske kamp mod det hvide apartheidstyre.

Under Sydafrikas apartheid (1965)
af Nelson Mandela

2. Bøger om Mandela og Sydafrika for børn

Nelson Mandela - frihedens fader, (2001)
Biografi af Hakim Adi (Biografier)
Der fortælles om Mandelas opvækst og politiske arbejde, apartheidstyret, Sharpeville-massakren, Rivonia-processen, fængselsopholdet gennem 27 år samt om frigivelsen og Mandelas tid som præsident for S.

Nelson Mandela, (2000)
Biografi af Sean Connolly (Profiler)
Om Nelson Mandelas (f. 1918) liv fra hans tidligste barndom i landsbyen Mvezo over kampårene i ANC og fængselsopholdet på Robben Island til valget til embedet som Sydafrikas præsident.

Nelson Mandela, (1999)
Biografi af Henrik Højer Mikkelsen (Små bøger om store personer)

Sydafrika : en nation under forvandling / Christel Sølvhjelm, Sofie Danneskiold-Samsøe ; redaktør: Jørgen Aabenhus
Geofocus

Sydafrika - to verdener i ét land, (1995)

af Lasse Nørgaard (Geofakta)
Indhold: Et nyt Sydafrika ; Historien skrevet i blod ; Det første frie valg ; Fredens mand ; Guds eget regnbuefolk ; Millioner tvangsforflyttes ; Ung og arbejdsløs ; Landbrug og industri i krise ; Gul.

Destination South Africa - engelskbog
Serie: Destination
Af Louise Otzen

Sydafrika har længe været kendt for og præget af apartheid, men hvordan er forholdene i dag for the Rainbow People of God?

Destination South Africa giver et bredt og nuanceret billede af Sydafrika og dets befolkning. I bogen kan du blandt meget andet læse om Nelson Mandela, tiden før og efter apartheid samt landets kultur, natur og sport.

Et materiale af denne type bør stå på alle skolebiblioteker under almindelig faglitteratur, for det er absolut ikke forbeholdt engelskundervisningen. Et godt materiale fra cirka 8. klasse.

3. Bøger om den sydafrikanske historie på dansk

Turen går til Sydafrika, (2005)
af Peter Wulff Kåri (Politikens Turen går til) (Politikens rejsebøger)

Sydafrikas historie, (2004)
af Gorm Gunnarsen

Sydafrika, (2004)
af Arne Bengtsson (Lande i lommeformat. Syd- og Østafrika)

Slut med apartheid, (2001)
af Richard Tames (Omkring historien)
Sydafrikas historie, Nelson Mandela, apartheidstyret og kampen mod dette system samt landets fremtid.

I det nye Sydafrika, (1996)
af Niels Frid-Nielsen
Om virkeligheden efter befrielsen fra apartheid, om græsrodsbevægelsernes fremtid, ytringsfrihedens grænser, opbygningen af en ny, mere tolerant kultur og om mulighederne for at gøre det flerkulturelle demokrati stabilt.

"Undskyld, hvor er den hvide kø?", (1994)
af Jesper Strudsholm
I tekst og sort/hvide fotografier fra alle slags miljøer og egne af Sydafrika skildres de hektiske måneder op til det første frie valg i april 1994 set i en historisk sammenhæng.

Det nye Sydafrika, (1993)
af Jørgen E. Petersen
Om den historiske baggrund for udviklingen i Sydafrika, om de seneste begivenheder frem mod ophævelsen af apartheid samt et bud på udviklingen hen over år 2000.

Konflikt i det sydlige Afrika, (1992)
af Chris Smith (Brændpunkter)
Om den historiske baggrund for de aktuelle konflikter i det sydlige Afrika, om den politiske ustabilitet forårsaget af Sydafrikas apartheidpolitik og forhold til nabolandene samt om afskaffelse af apa.

Sydafrika, (1990)
af Christopher Bo Bramsen (nr. 15 i serien Dansk Udenrigspolitisk Instituts skrifter)
Om udviklingen i de politiske samfundsforhold i Sydafrika samt om den historiske baggrund for apartheidpolitikken med en gennemgang af Sydafrikas historie fra 1600-tallet og frem til 1989.

Sydafrika og os, (cop. 1987)
af Hans Smith (3 i serien Det sydlige Afrika)
Bl.a. om: Apartheid, Pieter Botha, boerne, Commonwealth, Danmark og Sydafrika, EF og Sydafrika, Muldergate-skandalen, Rhodesia-boykotten, Sowetoopstanden, Desmond Tutu og UDF. Den vestlige verdens rel.

Apartheid, (1987)
af Bjarke Larsen
12 bladartikler samt forfatterens forbindende tekster om de seneste års kamp mod apartheid i Sydafrika.

Sydafrika - et verdensproblem, (1986)
af Olaf Ries (Aschehougs orienteringsfag. Samtidshistorie)
Om Sydafrikas historie, apartheid, bantustans, Soweto. Folk og sprog. De sortes modstandskamp. Landets forhold til omverdenen og fremtiden.

Sydafrika, (cop. 1986)
af Hans Smith (1 i serien Det sydlige Afrika)
Bl. a. om: Landets forskellige befolkningsgrupper og deres historiske baggrund, fordelingen af landets ressourcer samt apartheidpolitikken i dag, dens følger for befolkningsgrupperne og for den voksende svækkelse af styret.

 4.Bøger om fred og forsoning på dansk

Konflikt og forsoning, (1999)

En analyse af forsoningsproblematikken og dens kompleksitet ud fra en række forskellige perspektiver - filosofisk og psykologisk, og med udgangspunkt i personlige erfaringer, konkrete projekter og int.Indhold: Forsoning på det individuelle plan (Erik A. Nielsen: Den anden kind? : hævn, retfærdighed, forsoning, tilgivelse. Lars Koberg Christiansen: Forsoning - psykologisk set. Ofra Ayalon: Forsoning ... .

Tiden læger alle sår, (2001)

Kontakt, Mellemfolkeligt Samvirke

Erindringens landskaber, (2001)
af Gitte Jakobsen
Uddyber den historiske baggrund for de konflikter og overgreb der beskrives i 4 film om krige og uafhængighedsbevægelser i fire lande i det sydlige Afrika.

Hvordan hænger det sammen?, (2001)
af Thyge Christensen
Gennem bl.a. essays og rejsebeskrivelser fortæller forfatteren om kulturen i det afrikanske land Burkina Faso, som er en fredskultur med traditioner for konfliktløsning, integration og forsoning.

Sydafrika, (1998)
af Elizabeth Knox-Seith

Ingen fremtid uden tilgivelse, (2000)
af Desmond Tutu
Den sydafrikanske ærkebiskop Desmond Tutu's personlige beretning om arbejdet i Sandheds- og Forsoningskommissionen, der skulle forsone nationen efter årtiers undertrykkelse og raceadskillelse.

Kunsten at hade, (1994)
Indhold: Imperialismen (Donald Woods: A Graphic Guide. Cecil Rhodes: Trosbekendelsen. Z.R. Mahabane: Vi er ikke politiske børn. Johannes V. Jensen: Negren. Henrik Cavling: Mellem negre. Neger og Afrik ... .Mette Jacobsen: Apartheids dødsdom? Eva Susanne Larsen: Racismen er værre i Danmark end i Sydafrika. Johannes Andersen: Danskernes frygt for de fremmede).

5. Bøger om fred og forsoning på engelsk

Tolerance, (1996)

Indhold: Lewis Thomas: War on war. Abdus Salam: Silent genocide. Paulo Freire: Error: a stage of knowledge. Tahar Ben Jelloun: Doing without a revolution?. Manfred Nowak: Stop torture. Rabindranath Ta ... .Quassila Si Saber: Inquiry into a taboo. Ernesto Sábato: The illusions of rationalism. Ba Jin: The "poisonous weed". Ali Ahmad Saïd Esber (Adonis): Humanity, an ongoing creation. Alberto Moravia: Imag.

6. Bøger om Mandela på engelsk

A Prisoner in the Garden : Opening Nelson Mandela’s Private Archive. (2006)

Nelson Mandela

7. Video er om Mandela og Sydafrikas historie

Deadline - Sydafrikas forfatning bliver til, (2002)
Efter Sydafrikas første demokratiske valg i 1994 fik den nye regering to år til at skrive en ny forfatning. Filmen følger den sidste hektiske del af processen i den mest omfattende forhandling i Sydafrikas historie.Engelsk tale med danske undertekster.
Produceret i samarbejde med Ubuntu Productions i 1997.

Jeg blev født fri, (2000)*
Biografi af Maria Rytter. (Aschehougs Forlag)
Om Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela (f. 1918), hans liv og opvækst og livslange kamp mod apartheid samt hans mange år som livstidsfange nr. 466/64 på Robben Island.